Debian/Ubuntu ve Centos/RHEL Sistemlere Yeni Depo Eklemek

Merhabalar

Bu yazıda Debian ve Red Hat tabanlı işletim sistemlerinde yeni bir depo nasıl eklenir buna değineceğim. Linux işletim sistemi üzerinde internet üzerinden yapacağımız güncelleme ve yeni program yükleme işlemleri için, linux yazılımlarının olduğu depoları kullanıyoruz. Bazen bir program yükleyeceğimiz zaman varsayılan depo adreslerinde bulamayız ve kuramayız.

 

Depo Nedir ?

Linux kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılamak için binlerce uygulama linux paket deposu üzerinden sunulmaktadır. Uygulamaların bu şekilde bir arada tutulduğu yapılara depo ismi verilir. Linux kullanıcıları bu depolar üzerinden istedikleri uygulamaları direkt olarak sistemlerine otomatik kurabilir.

 

Sources.list Dosyası

Debian kökenli sistemlerde apt paket yöneticisini kullanarak program indireceğiniz zaman apt paket yöneticisi ilk önce sistemde bulunan /etc/apt/sources.list dosyasındaki depo adreslerine bakar ve bu program depo adreslerinde mevcut ise sisteme otomatik olarak kurar. Eğer yok ise zaten terminal ekranına hata basacaktır.

Linux işletim sistemi ilk kurulum sırasında sistem paket deposu türkiye olarak ayarlandıysa apt , yum, aptıtude vb.. paket yöneticileri için yansı adresleri olarak türkiye ‘deki depo adresleri kullanılacaktır.

NOT : Bilmediğiniz depo adreslerini eklemeyiniz.!! Bilinçsizce bir depo adresini sources.list dosyasına eklerseniz güncelleme sırasında eklediğiniz depo adresinde bulunan programlar sisteme yüklenecektir. Bilgisayarınız tehlikeye düşebilir.!

 

Debian/Ubuntu Sistemlerde Yeni Depo Eklemek

Debian tabanlı sistemlerde yeni depo eklemek isterseniz aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

İlk önce sistem yöneticisin ( root ) haklarına erişelim.

debian# sudo su 

Sisteminizdeki sources.list dosyasının içerisindeki depo adreslerini görmek isterseniz aşağıdaki komutu kullanarak görüntüleyebilirsiniz. Dosya içerisinde ilerlemek için enter tuşuna basıp ilerleyebilirsiniz.

root# cat /etc/apt/sources.list |less   

Yeni depo eklemek isterseniz favori editörünüz ile /etc/apt/sources.list dosyasını düzenleyiniz. Daha sonra eklemek istediğiniz depo adresini düzenlediğiniz dosyanın en alt satırına yerleştiriniz. Ekledikten sonra CTRL+O kombinasyonuna bastıktan sonra enter tuşuna basarak kaydediyorsunuz daha sonra CTRL+X kombinasyonuna basarak bulunduğunuz dosyadan çıkıyorsunuz.

Aynı zamanda sources.list dosyasının içerisindeki depo adreslerinin başında deb veya deb-src olmak zorundadır. Bu ifadeler depo adreslerinin arşiv türünü belirtir.

  • deb : Derlenmiş kuruluma hazır duruma getirilmiş paketler. (apt-get install $paket ) komutu ile direkt kurulan paketler.
  • deb-src : İkili deb dosyalarının kaynak kodlarıdır. Paketlenen programın kaynak kodlarının yanısıra deb paketi yapımı için gerekli dosyaları’da içerir. (apt-get source $paket ) komutu ile kaynak kodlar çekilebilir.

Aşağıdaki komut kullanılarak dosya düzenlenebilir daha sonra istediğiniz depo adresini en alt satıra ekleyebilirsiniz. Eklediğiniz depo adreslerini güncellemeyi unutmayınız! (apt-get update)

root# nano /etc/apt/sources.list   

Screen Shot 2016-03-12 at 13.05.21

Debian /etc/apt/sources.list dosyasının içeriği. unix <3

 

CentOS/RHEL Sistemlere Yeni Depo Eklemek

Centos ve RHEL sistemlerde yeni depo eklemek isterseniz aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. Centos/RHEL tabanlı sistemlerde iki adet yaygın kullanlan depo türü vardır. Bunlar EPEL ve RPMFORGE adlı depolardır.

 

Neden Depo Eklemeliyim?

CentOS, RHEL sistemlerde varsayılan depo adreslerinde kısıtlı sayıda paket bulunmaktadır. Yüklemek istediğiniz her programın RPM’ini bulup elle kurmak istemiyorsanız depo eklemeniz sizin için daha iyi olacaktır. Unutmayınız elle RPM’ini kurduktan sonra ilgili paketin kurulması için gerekli olan diğer paketlerin bulmanızda gerekebiliyor. İşte bu yüzden EPEL veya Rpmforge depo adreslerini kullanabilirsiniz. Daha fazla uygulamayı barındırır, açık kaynak ve tamamen ücretsizdir.

 

Kullanılan Mimariyi Öğrenelim

Kullandığınız işletim sisteminizin 32/64 bit mimarilerden hangisini kullandığını bulmamız gerekir. Bunu neden bulmalıyız, çünkü ekleyeceğimiz depolar 32/64 bit olarak değişmektedir. Biz bize uygun olan depo adresini ekleyeceğiz.

root# uname -r
 
3.10.0-327.4.5.el7.x86_64    # 64 bit anlamına geliyor.
2.6.32-279.el6.i686   # 32 bit anlamına geliyor. 

 

EPEL Deposunu Eklemek (Centos /7/6/5/ versions)

Aşağıdaki adımları takip ederek EPEL deposunu sisteminize ekleyebilirsiniz. Eklenecek EPOL depolarının son sürümlerini kullanınız. Eski sürümlerini kullanmayınız!.

 

Centos 7.x 64-bit versiyonlar için

Centos 7.x 64-bit üzeri sistemler için aşağıdaki EPEL deposu kullanılabilir. Centos 7.x 32-bit işletim sistemi için EPEL deposu yoktur.

root# rpm -ivh http://dl.fedoraproject.org/pub/epel/7/x86_64/e/epel-release-7-5.noarch.rpm 

 

Centos 6.x 32-64 bit versiyonlar için

Eğer bu işletim sistemini kullanıyorsanız aşağıdaki üç farklı komuttan birini kullanarak EPEL deposunu ekleyebilirsiniz.

Centos 5 32-64 bit versiyonlar için

,

EPEL Deposunu Kontrol Etmek

Sisteminize EPEL deposunu kurduktan sonra kurulup/kurulmadığını kontrol etmek isterseniz aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.

root# yum repolist
 
repo id                              repo name                                                           status
base/7/x86_64                        CentOS-7 - Base                                                     9007
epel/x86_64                          Extra Packages for Enterprise Linux 7 - x86_64                      9584
extras/7/x86_64                      CentOS-7 - Extras                                                    226
updates/7/x86_64                     CentOS-7 - Updates                                                   856
repolist: 19673   

 

EPEL Deposu Nasıl Kullanılır?

Aslında aşağıdaki komutu kullanarak öncelik olarak bir paket kurarken git EPEL deposuna bak diyebilirsiniz. Fakat bu parametreyi kullanmayada bilirsiniz. Tamamen size kalmış. Şöyleki siz aşağıdaki parametreyi verseniz ilk olarak gidip EPEL deposuna bakacaktır. Eğer vermezseniz yum gidip tüm depolara bacaktır. Örnek nano aracını direkt EPEL deposundan kurmak için;

root# yum --enablerepo=epel install nano  

 

EPEL Deposunu Silmek

Herhangi bir nedenden dolayı EPEL deposunu silmek isterseniz aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.

root# yum remove epel-release.noarch  

 

Rpmforge Deposunu Eklemek (Centos /7/6/5 versions)

Aşağıdaki adımları takip ederek Rpmforge deposunu sisteminize ekleyebilirsiniz. Eklenecek Rpmforge depolarının son sürümlerini buradan kontrol edebilirsiniz ve son sürümü indirebilirsiniz. Eski sürümlerini kullanmayınız!.

 

Kullanılan Mimariyi Öğrenelim

Kullandığınız işletim sisteminizin 32/64 bit mimarilerden hangisini kullandığını bulmamız gerekir. Bunu neden bulmalıyız, çünkü ekleyeceğimiz depolar 32/64 bit olarak değişmektedir. Biz bize uygun olan depo adresini ekleyeceğiz.

root# uname -r
 
3.10.0-327.4.5.el7.x86_64    # 64 bit anlamına geliyor.
2.6.32-279.el6.i686    # 32 bit anlamına geliyor. 

 

Centos 7 64 bit versiyonlar için

Centos 7 64 bit işletim sistemi için Rpmforge deposunu eklemek isterseniz aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.

root# wget http://pkgs.repoforge.org/rpmforge-release/rpmforge-release-0.5.3-1.el7.rf.x86_64.rpm
 
root# rpm -Uvh rpmforge-release-0.5.3-1.el7.rf.x86_64.rpm   

 

Centos 6 32-64 bit versiyonlar için

Rpmforge Deposunu Silmek

Herhangi bir nedenden dolayı Rpmforge deposunu silmek isterseniz aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.

root# yum remove rpmforge-release

Sevgiler.

Tagged with: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Archives